«Δελτίο των 8.»*

*ο τίτλος του έργου

Χθες, σε μια βαθιά ανασκαφή στα έγκατα του σκληρού δίσκου, ανακάλυψα αυτήν την φωτογραφία με το εξαιρετικό έργο του Θάνου Ζιάκκα, «Δελτίο των 8».
Η φωτογραφία έχει παααάρα πολλές ατέλειες, τραβηγμένη με την παλιά μου compact το 2004, κάνοντας απλά ένα κλικ (ιδέα δεν είχα ακόμη τοτε για διαφράγματα, ταχύτητες, φωτομετρήσεις κλπ!).
Την δημοσιεύω, γιατί ειλικρινά θεωρώ το συγκεκριμένο έργο ένα από τα αριστουργήματα του Θάνου. Πρόκειται για μια παλιά τηλεόραση της δεκαετίας του ’70, οπου το εφιαλτικό «πρόσωπο» του παρουσιαστή εχει δημιουργηθεί μόνο με όσα εξαρτήματα βρήκε ο καλλιτέχνης στο εσωτερικό της τηλεόρασης.

Θα το συνόδευα με το συγκεκριμένο απόσπασμα απο το «Κλέψε λιγότερο» του Ντάριο Φο… 

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Πάλι μπλόκαρε. . . τίποτα το ανησυχητικό. . . Συμβαίνει πάντα όταν η εγχείρηση είναι φρέσκια. . . Μετά στρώνει. . .

ΕΝΕΑ: Φρέσκια εγχείρηση; Μα, τι του έκανες;

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Τον εγχείρησα. . . «ένα μικρό άνοιγμα του κρανίου για αέρισμα του εγκεφάλου και μετά κλείσιμο. Βλέπεις τι ωραία που δουλεύει.

ΕΝΕΑ: Καταραμένοι, δολοφόνοι, τον καταστρέψατε.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Ας μην υπερβάλουμε. Είναι δολοφονία να θεραπεύσεις έναν τρελό που θέλει να καταστρέψει την κοινωνία μας; Δεν κάναμε τίποτα σπουδαίο. Απομονώσαμε ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου. Ξέσφιξα την βίδα της λογικής, και όλα ξανάγιναν νορμάλ.

ΕΞΟΧΩΤΑΤΟΣ: Νορμάλ στο σημείο που επιθυμούμε. Υπάκουος σε ότι σου λένε οι αρχές. Αν κάθε πολίτης είχε αυτή την ποιότητα, θα δημιουργούσαμε την ιδανική κοινωνία.

ΕΝΕΑ: Βέβαια σε μια κοινωνία που η λογική θα επέβαλλε: «Επειδή σε κλέβουν όλοι. . . κλέψε και εσύ, ίσως λιγότερο, αλλά κλέψε».

ΕΞΟΧΩΤΑΤΟΣ: Πες ότι θέλεις δεσποινίς αλλά έτσι η κοινωνία μας δεν διατρέχει κινδύνους. 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: